Lopás

Btk. 316. § (1) Aki idegen dolgot, azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

A Btk. 316. § (2) bekezdése alapján , aki a lopást szabálysértési értékhatár alatti elkövetési értékre, de bűnszövetségben, vagy közveszély színhelyén, vagy dolog elleni erőszakkal (pl. betöréssel), vagy üzletszerűen, vagy még több más módon követi el , vétséget vagyis bűncselekményt követ el.

Természetesen mint mindig, a Btk. általános előírásai is érvényesek a büntetési tételekre is - így a fiatalkorúakra vonatkozóak szintén.

lopás aránylag egyszerű tényállás, azonban felvet  egy-két problémát. 

Amennyiben kiderül, hogy valaki mekkora összeget akart eltulajdonítani - akkor a cselekmény kísérleti szaka olyan elkövetési értékhatár szerinti minősítésű lesz, ami az eredeti cél szerinti összeg. Ugyanilyen példa, hogy ha valaki társa zsebéből akar ellopni valamit, de a zseb üres. Mindenképpen kísérleti szakba kerül az eset, tehát nem lehet arra hivatkozni, hogy nem történt semmi, ráadásul, ha kiderül, hogy bizonyos értékhatár feletti összegre, vagy értékre vonatkozott a sikertelen lopási szándék, akkor még komolyabb minősítés is elképzelhető. 

Mindehhez érdemes tudni, hogy kísérlet esetén is ugyanazok az értékhatárok, minősítések, büntetési tételkeretek kerülnek előírásra, mint a befejezett bűncselekményeknél.

Ugyancsak érdekes a bűnsegéd szerepe az ügyekben. Hiába gondolja valaki, hogy mentesül a büntetőjogi felelősség alól, ha maga nem vesz el semmit, hanem esetleg csak figyeléssel segíti a bűncselekmény elkövetését, ez is felelősségre vonással jár, csak nem tettesként, hanem bűnsegédként.

Szintén érdemes megemlíteni a felbujtás kérdését. Ha valaki tanácsot, javaslatot ad másnak cselekmény elkövetésére, sőt még bíztatja is őt , akkor felbujtóként vonják felelősségre - vagyis szó sincs arról, hogy azért, mert valaki a cselekmény közelében sem volt, mentesül a felelősségre vonás alól, ha a felbújtó szerepét töltötte be.

Kérdése van? Hívjon bizalommal a 06 70 381 1566 vagy a 06 1 709 1192-es telefonszámon

 
IWIW megosztásStartlap kedvenchezGoogle könyvjelzőLink megosztása: Del.icio.usTwitterAjánlás a linkter.hu-raAjánlás a vipstart.hu-raFacebookDiggAjánlom a GururaBlogtér ajánlás
JP-Bookmark

Hívjon bizalommal!

+36 70 381 1566

06 1 709 1192

Budapest, Pf. 57
1583

info@balazsugyved.hu

Személyes megbeszélésre kizárólag előzetes időpontegyeztetés után van lehetőség!

 

" A jó ügyvéd egy életre szól

Cimkefelhő
Utoljára keresték
lopás kísérlete vétség lopás vétség kísérlet btk karterites lopasi buncselekmeny btk règi lopàs èrtèk hatàr règi BTK lopàs èrtèk hatàr
DSK - Display Searched Keywords

thumb

gay bdsm filesmonster online